ACTRICE
 
 
 

CV

 De  ToneelschoolArnhem  schreef in het  Afstudeerboekje 1997 :

 

"Rian Gerritsen is een speelster die heeft ontdekt dat intellectualiteit niet alleen

in je hoofd zit,maar dat het een kwestie van ervaring is, van daadwerkelijk iets ondergaan en beleven. Vaclav Havel heeft ooit gezegd dat intellectualisme een lichaam moet hebben en daar is Gerritsen de personificatie van. Er is bij haar een grote samenhang tussen exacte,cleane timing en het gevoel dat ze ermee veroorzaakt. Ze is een vertolkster die haar spelvormen vanzelfsprekend maakt.

Ze maakt daardoor de indruk van een klassieke monumentale actrice.

Het resultaat van haar manier van werken  en denken is dat ze met een grote emotionele lading speelt. Ze maakt het gevoel dat haar leidt fysiek en zoekt van daaruit identificatie met het personage. Ze wil ervaren en ondergaan dat het klopt wat ze laat zien. In die benaderingswijze kent ze geen aarzeling, terwijl

ze dichtbij zichzelf blijft en haar rol passend maakt. Haar krachtige aanwezigheid heeft daarmee tegelijk iets breekbaars. 

Haar manier van omgaan met de tekst is muzikaal. Ze gaat met de taal om als een partituur. In werken is ze open, sociaal en trouw. Ze heeft al iets van de onmiskenbare vedette, zoals het feit dat je nooit kunt zien dat ze twijfelt. Er is altijd die onderstroom die het toegankelijk maakt wat ze doet. Ze is iemand die gek is op het scheuren op een Harley Davidson. Wat ze als actrice doet ziet er gemakkelijk en nooit bedacht uit, maar met haar spel vult ze iedere seconde bewust in."

 
 
 
 

© 2018 Rian Gerritsen. Website by MoodVisions

_DSC5921_rian